Anest. intenziv. Med. 2019;30(2):104-110
Klinická výživa v chirurgii - doporučení ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKVIMP (Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče)Doporučení
- 1 Mezioborová JIP, Nemocnice Havířov
- 2 Ústav ošetřovatelství, Fakulta veřejných politik, Slezská univerzita v Opavě
- 3 Chirurgická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové
- 4 Anesteziologicko-resuscitační oddělení a Komplexní onkologické centrum, Nemocnice Nový Jičín
- 5 Kardiochirurgická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové
- 6 Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Fakultní nemocnice Ostrava
- 7 Interní oddělení, Thomayerova nemocnice
- 8 III. interní gerontometabolická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové
- 9 Onkologické oddělení, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice Nový Jičín
- 10 I. chirurgická klinika, 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova
- 11 IV. interní klinika, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
- 12 I. interní klinika, Fakultní nemocnice Plzeň
- 13 Chirurgická klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova
- 14 Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno
- 15 Chirurgické oddělení, Nemocnice Vyškov
- 16 Interní gastroenterologická klinika, Fakultní nemocnice Brno
- 17 Chirurgické oddělení, Nemocnice Hořovice
- 18 II. interní klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
- 19 I. chirurgická klinika, Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně
- 20 Centrum pro výzkum a vývoj, Fakultní nemocnice Hradec Králové
Malnutrice je u chirurgického pacienta významným negativním faktorem, který má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Navíc hladovění v perioperačním období u velkých operačních výkonů zvyšuje riziko komplikací. Minimalizace periody hladovění a proteinokalorického deficitu v období před operací a po ní vyžaduje pečlivé a trvalé sledování nutriční péče s včasnou reakcí, která spočívá v modifikaci diety, podávání dietních přídavků a sippingu, případně v aplikaci enterální nebo dokonce parenterální výživy. Moderním způsobem perioperační péče je koncept ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), kde právě nutriční elementy sehrávají podstatnou roli při minimalizaci operačního traumatu.
Výbor Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP) se na svém XXXIII. kongresu v Hradci Králové v březnu 2017 rozhodl vytvořit doporučení pro konkrétní skupiny pacientů. Pracovní skupina vytvářející doporučení pro chirurgického pacienta využila recentního doporučení Výživa v chirurgii - dokumentu ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) z roku 2017. Text všech jednotlivých 37 doporučení ESPEN byl beze zbytku převzat. Na pracovním setkání a při několikaměsíční vzájemné elektronické komunikaci byl formulován komentář k některým tezím. Závěrečnou fází tvorby bylo elektronické hlasování všech členů pracovní skupiny, kterým byl vyjádřen konsenzus nad jednotlivými doporučeními.
Doporučení je určeno pro klinickou praxi v péči o chirurgického pacienta.
Klíčová slova: chirurgický pacient; perioperační výživa; ERAS; malnutrice
Clinical nutrition in surgery - ESPEN guideline with consensual voting of the working group of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP)
Malnutrition is an important negative factor impacting on postoperative morbidity and mortality in surgical patients. In addition, starvation raises risk of complications in the perioperative period after major surgery. Minimisation of the duration of starvation and protein-caloric deficiency requires careful and permanent monitoring of nutritional care with early response in the perioperative period. It includes modification of diet, sipping and eventually administration of enteral or parenteral nutrition. An up-to-date perioperative care model is the concept of ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), where nutritional elements play a fundamental role in the minimisation of operative stress.
The committee of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP) decided to form the guidelines for particular groups of patients at the XXXIII Congress in Hradec Kralove in March 2017. The working group forming the guidelines for surgical patients used the recent ESPEN document Clinical nutrition in Surgery (2017). The text of all particular 37 guidelines was accepted by and large. The comments on some recommendations were formulated at a working meeting and by electronic communication. The electronic voting by all members of the working group finalised the work and delivered consensus on particular recommendations.
The guideline is recommended for clinical practice in surgical patients.
Keywords: surgical patient; perioperative nutrition; ERAS; malnutrition
Vloženo: 31. březen 2019; Přijato: 8. duben 2019; Zveřejněno: 1. duben 2019 Zobrazit citaci
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | Chicago Notes | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
Reference
- Weimann A, Braga M, Carli F, et al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr, 2017;36:623-650.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Editorial. Standard operating procedures for ESPEN guide-lines and consensus papers. Clin Nutr. 2015;34:1043-1051.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- August DA, Huhmann MB, American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (A.S.P.E.N.) Board of Directors. A.S.P.E.N. clinical guidelines: nutrition support therapy during adult anticancer treatmentand in hematopoietic cell transplantation. J Parenter Enteral Nutr. 2009;33,472-500.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Chambrier C, Sztark F. French clinical guidelines on perioperative nutrition - update of the 1994 consensus conference on perioperative artificial nutrition for elative surgeryin adults. J Visc Surg. 2012;49:e325-336.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017;36,11-48.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Burden S, Todd C. Hill J, Lal S. Pre-operative nutrition sup-port in patients undergoing gastrointestinal surgery. Cochrane Database Sys Rev. 2012;11. CD008879.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- German Association of the Scientific Medical Societies (AWMF) - Standing Guidelines Commission. AWMF guideline manual and rules for guideline development. 1st ed. 2012 English version: https://www.awmf.org/leitlinien/awmf-regelwerk.html.
- Společnost SKVIMP (Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče) [on line]. Praha, SKVIMP, 2019 [cit. 7. 4. 2019]. Dostupné z: http:/skvimp.cz/dokumenty, informace pro praxi/Doporučené postupy - Guidelines.
- Satinský I, et al. Klinická výživa v chirurgii - doporučení ESPEN s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKVIMP. Rozhledy v chirurgii. [S.l.] 2018;10:p. P1-P9. Available at: https://perspinsurg.com/rvch/article/view/231>. Date accessed: 30 oct. 2018.