Anest. intenziv. Med. 2008;19(1):62-65
Pokroky umělé výživy v intenzivní péči - orgánově specifické substrátyIntenzivní medicína
- 1 Centrum pro výzkum a vývoj LF UK a FN, Hradec Králové
- 2 KLINIKA GERONTOLOGICKÁ A METABOLICKÁ LF UK A FN HRADEC KRÁLOVÉ
Kombinace nových aminokyselinových formulí vyšší generace a respektování podmíněné nepostradatelnosti aminokyselin přináší nové možnosti v léčbě kritických stavů. Účinnost specifických typů výživy je zvyšována ještě kombinací s novými typy tukových emulzí založených na kombinaci triacylglycerolů s nasycenými mastnými kyselinami, oleji MCT, monoenovými triacylglyceroly a optimální kombinaci triacylglycerolů obsahujících mastné kyseliny omega-3 a omega-6.
Nepochybným přínosem a průkopnickým trendem je i kombinace vyšších generací aminokyselinových formulí Neonutrin 10% a 15% a optimalizovaných tukových emulzí typu SMOFlipid ve směsích all-in-one pro intenzivní péči.
Klíčová slova: umělá výživa; specifické nutrienty; aminoroztoky; lipidové emulze; farmakonutrice
Advances in artificial nutrition in intensive care: organ - specific substrates
A combination of novel amino acid formulae of a higher generation and the recognition of the conditional essential character of amino acids introduce new options for the management of critical illness. The effectiveness of specific types of nutrition is further increased by a combination with new types of fat emulsions based on a combination of triacyl-glycerols and saturated fatty acids, MCT oils, monoen-triacylglycerols and an optimal combination of triacyl-glycerols containing omega-3 and omega-6 fatty acids.
An indubitable contribution and a pioneer trend is the combination of higher generations of the amino acid formulae Neonutrin 10% and 15% and optimized fat emulsions of the SMOFlipid type in all-in-one mixtures for intensive care.
Keywords: artificial nutrition; specific nutrients; amino solutions; lipid emulsions; pharmaconutrition
Zveřejněno: 1. únor 2008 Zobrazit citaci
Reference
- Zadák, Z. Výživa v intenzívní péči. 1. vyd., Praha : Grada 2002, ISBN 80-247-0320-3, s.81-87.
- Zadák, Z. Terapie malnutrice a katabolismu. In Marek, J. et al. Farmakoterapie vnitřních nemocí. Praha : Grada 2005, 3. vydání, s. 579-600.
- Zadák, Z., Havel, E. et al. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. 1. vyd. Praha : Grada Publishing 2007, ISBN 978-80-247-2099-9.
- Carpentier, Y. A. Lipid Emulsions. In Fürst, P. W. Strategies in Clinical Nutrition. München, Germany : Zuckschwerdt Verlag GmbH 1993, s. 52-63.
- Těšínský, P., Rušavý, Z. Doporučené postupy v enterální výživě. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče, 2002, 2, 1, s. 27-31.