Anest. intenziv. Med. 2002;13(1):7-9
Hypocholesterolémie u kriticky nemocnýchČlánky
- Univerzita Karlova, Klinika anesteziologie a resuscitace 3. LF a FN Královské Vinohrady, Praha, přednosta doc. MUDr. Jan Pachl, CSc.
- Univerzita Karlova, Klinika gerontologická a metabolická LF a FN Hradec Králové, přednosta prof. MUDr. Zdeněk Zadák,
Autoři analyzuje fyziologický význam, příčiny vzniku a klinický dopad hypocholesterolémie na nemocné v kritickém stavu. Je nastolena otázka účelnosti roztoků umělé výživy bez obsahu cholesterolu, určených pro výživu kriticky nemocných.
Klíčová slova: kritické onemocnění; syntéza cholesterolu; lipopolysacharid; kortikosteroidy
Hypocholesterolaemia in Critically Ill Patients
The auchors presem review in which they deal with the physiological importance, the reasons for onset and the clinical impact of hypocholesterolaemia in critically ill patients. They ask the question abouc effects of the artificial nucritional solucions without cholesterol in the field of nutrition of critically ill patients.
Keywords: critically ill pacient; cholesterol synthesis; lipopolysaccharid; corticosteroids
Zveřejněno: 1. únor 2002 Zobrazit citaci